Smeldzes grāmata

Soctīklos jau vairākkārt esmu pieminējis, ka šobrīd strādāju pie eseju krājuma ar darba nosaukumu “Smeldzes grāmata”. Pagaidām tas vēl ir diezgan haotisks tekstu kopums, ko galvenokārt vieno tikai šī melanholijas sajūta, un es arī nezinu, vai izdosies to padarīt par patiešām vienotu veselumu, par grāmatu, ne krājumu. Šķiet, ideālā gadījumā tā būtu tāda kā kopīga pastaiga ar lasītāju pa pusatminētām takām, kas vestu no savulaik pieredzētām ainām pie stāstiem un pārdomu atkāpēm, tad atkal citām atmiņām. Šobrīd vēl eksperimentēju ar struktūru, un ir pilnīgi iespējams, ka beigās atgriezīšos pie klasiski secīgām esejām, tomēr ceru atrast veidolu, kas ļautu tām apvienoties un pārtapt par kaut ko lielāku.

Sākotnēji pēc garstāsta “Atvaros” biju iecerējis atgriezties pie romāna, kam jau bija gatavs melnraksts (man tas gan nenozīmē nekādu pabeigtību), taču starplaikā izmēģināju beidzot atrast vārdus, lai izstāstītu par tēva nāvi. Šī eseja tika publicēta Punctum, un es sapratu, ka šobrīd vairāk tomēr vēlos pieturēties pie realitātes – cik nu tā spēj pastāvēt atmiņās. Uzrakstīju vēl pāris esejas un tad neizbēgama bija arī doma par to apvienošanu.

Jau rakstot par tēvu, es tomēr sapratu, ka nezinu, kā izstāstīt sevi vai viņu, vai jebkuru citu cilvēku. Bija tikai atmiņu drīksnas, kas pierakstot zaudēja īstenību – un ieguva to pastarpinājumu, kas pieredzi padara par kaut ko citu, par stāstu. Šīm atmiņām nebija sākuma vai beigu, vai jebkādas loģiskas kārtības. Vienīgi vārdi, kuriem sekot cerībā, ka tie kaut kur tomēr aizvedīs.

Un tagad arī es pats esmu kļuvis par tēvu. Abas šīs pieredzes manā apziņā, protams, ir apvienojušās tik cieši, ka ar tām rezonē arī viss pārējais, ko rakstu vai par ko domāju. Tā droši vien būs grāmatas otrā stīga, pat ja vēl joprojām nezinu, cik tiešā veidā tā izpaudīsies. Kā redzams, pagaidām neziņas ir vairāk nekā skaidrības, tomēr rakstīšanas process ir pārsteidzoši aizraujošs. Ir patīkami iegrimt sev labi zināmā stāstā un atrast tajā jaunas takas, kas ved negaidītos virzienos. Un, iespējams, tieši mēģinājums saprast, ko tas viss nozīmē, kāda tam visam ir saistība, arī būs tā pastaiga, kurā aicināšu doties līdzi.

Bet pagaidām varu piedāvāt izlasīt eseju par tēva nāvi un stāstu par savu pirmo skūpstu, un atmiņas par kādām citām bērēm.

Nākamā ziņa
Komentēt

Komentēt

Fedginator's tactics room

Football tactics - mostly EPL and La Liga.

Pass and Move

There is more to football than just the scoreline.

Kā grāmata

Skrejceļš iztēlei

Tony's Reading List

Too lazy to be a writer - Too egotistical to be quiet

nosaukums.

in the great game of chess, how does a pawn know when to become a queen?

Andris lasa

lasam un kasam(ies)

Grāmatu Spīgana par grāmatām

Piezīmes par rakstīšanu un lasīšanu

D.G.Feltona blogs

Mēģinājumi izgaršot kultūru...

Book Around the Corner

The Girl With the TBR Tattoo

Menoikejs

Lasu. Rakstu. Domāju.

Grāmatu tārps

Grāmatas, grāmatas, grāmatas. Nekas cits.

Expat Eye on Latvia

A cold look at living and working in the Baltics

Winstonsdad's Blog

Home of Translated fiction and #translationthurs

Grāmatas elektroniski (par brīvu)

Jaunumi un ziņojumi e-pastā

Sibillas grāmatas

The Cat That Walked by Himself

Divās rindkopās

Īsi par grāmatām un literatūru

Ēst vārdus

In Books We Trust

burtkoki

... šķirot lapas, lūkojos sevī...

Guntis Berelis vērtē:

raksti par literatūru

101 Books

Reading my way through Time Magazine's 100 Greatest Novels since 1923 (plus Ulysses)